De Frozen Shoulder

een beknopte uitleg over deze aandoening.

In een eerdere blog heb ik kort uitgelegd hoe de schouder werkt, zie deze blog. Omdat ik in de praktijk regelmatig mensen behandel met een Frozen Shoulder wil ik dat ook graag uitleggen.

Het schoudergewricht bestaat uit een kop (de bovenkant van het opperarmbeen) en de kom (een onderdeel van het schouderblad). De kop is, vergeleken met de kom, erg groot.

De stevigheid in dit gewricht komt dan ook vooral van de banden, het kapsel (het omhulsel van het gewricht) en van een aantal belangrijke stabiliserende spieren.

Het kapsel.

Als we het over een Frozen Shoulder hebben dan is dat kapsel heel belangrijk. Dat kapsel hangt als een soort mouw om het gewricht. Als de arm beweegt wordt het aan de ene kant strakker en aan de andere kant wat losser. Zo stuurt en remt het de beweging. Er zit een beetje rek in, het geeft stevigheid en het maakt dat het schoudergewricht een grote bewegingsuitslag heeft.

Bij een Frozen Shoulder gaat dat kapsel verschrompelen. Het wordt strakker en de rek gaat eruit, alsof het kapsel bevroren is. Er zit geen beweging meer in. Daarmee fixeert het de kop tegen de kom. De bal van de bovenarm, de kop, zit "vastgeplakt" aan de kom.

Het bewegen van de arm is beperkt, de beweging komt met name nog door het glijden van het schouderblad over de borstkas.

Drie fasen.

Een Frozen Shoulder is een aandoening die meestal spontaan ontstaat (primaire Frozen Shoulder), zonder aanwijsbare oorzaak. Ook kan het ontstaan na een trauma van het schoudergewricht. Bijvoorbeeld na een breuk, een luxatie (uit de kom) of na het opvangen van een val (secundaire Frozen Shoulder).

De Frozen Shoulder bestaat uit 3 fasen:

  • de startende Frozen Shoulder Freezing fase
  • de vastzittende Frozen Shoulder de Frozen fase,
  • de herstellende Frozen Shoulder de Ontdooi fase.

De verschillende fases duren gemiddeld 4 tot 9 maanden, waarbij de laatste fase langer kan duren. Het is een self-limiting disease, dit betekend dat het vanzelf beter zal gaan. Bij een normaal verloop duurt een Frozen Shoulder 2 jaar. Dan is de ontsteking voorbij, maar niet perse de bewegingsbeperking.

Als fysiotherapeuten kunnen we helpen met het "losser" maken van het kapsel d.m.v. het in beweging houden van het schouderblad, hiervoor gebruiken we de Stenvers technieken. Zo blijft er beweging in de arm. Ook kunnen we de pijn onder controle houden en het hele traject coachen. Gemiddeld zijn we 9 maanden bezig bij een primaire frozen shoulder.

Bij vragen over deze uitleg of vragen over schouderklachten; bel met de praktijk: 050 3090599.

Plaats jouw reactie
Uw voor- en achternaam
E-mailadres
Reactie
Waar bent u naar op zoek?
naar boven